Kivehető műfogsor fajtái – 2. rész




Kivehető műfogsor fajtái – 2. rész

 Előző bejegyzésünkben a kivehető műfogsorok fajtáit kezdtük el taglalni különböző csoportosítás szerint, hogy átláthatóbb képet adjunk pácienseink számára. Ebben a blogban tovább folytatjuk a csoportosítást, hogy még többet tudjunk segíteni azok számára, akiknek a műfogsorra van szükségük.


I. Rögzítési mód szerint


- Rögzítés nyálkahártyához
Vákumos fogsor
Teljes fogsor esetén, amikor a szájban nincsenek fogak a vákkum és a mimikai izomzat a két természetes rögzítési mód, mely segít a helyén tartani a fogsort. Ebben az esetben a fogpótlás alaplemeze és a nyálkahártya közötti vákuumhatás tartja a protézist a helyén.
Műfogsor ragasztó
Abban az esetben, amikor a vákuumhatás nem elegendő a hatást fokozhatjuk mesterséges anyaggal is, úgy, mint a ragasztó. Ebben az esetben nagyon fontos a műfogsor ragasztónak helyes használatának elsajátítása.


- Rögzítés fogakhoz
Kapcsos fogsor
Az alaplemezt kapcsok segítségével rögzítjük a megmaradt fogakhoz.
Kombinált műfogsor, patentos, csúsztatós fogsor
Azért nevezik kombinált fogsornak, mert egy fixen rögzített és egy kivehető részből tevődik össze, melyek összekapcsolódnak egymással. A híd két szélső részéhez csúsztatható patentet rögzítenek, melyek beleilleszkednek a kivehető részbe.
Teleszkópos fogsor
Ennél a típusnál a lecsiszolt fogakat teleszkóp sapka borítja, és ennek a párja a kivehető fogsorba kerül rögzítésre. A két sapka dugattyúszerűen egymásba csúszik és így biztosítja a fogsor stabilitását.


Amennyiben kivehető műfogsor elkésíztésén gondolkozik, úgy keresse fel bizalommal rendelőnket, ahol minden kérdésére választ adunk. Kérjen időpontot konzultációra online a www.santadental.hu címen.