Kivehető műfogsor fajtái – 1. rész




Kivehető műfogsor fajtái – 1. rész

Napjainkban a kivehető műfogsor vagy más néven protézis már teljesen más, mint a régi elődjei. Ma már szinte teljesen észrevehetetlen, természetes hatást kelt, igazodik az arc vonásaihoz és segíti az egészséges fogsor megőrzését hosszútávon.


Kivehető fogsorról abban az esetben beszélünk, amikor a páciens az elkészült fogművet saját maga képes ki – és betenni külső segítség nélkül.
Ebben a bejegyzésben különféle csoportosításait mutatjuk be, hogy átláthatóbb képet adjunk pácienseink számára.


I. Kiterjedés szerint
- Teljes fogsor
A teljes fogsor a felső vagy alsó állkapocs teljes egészét beborítja, azzal a különbséggel, hogy míg a felső fogsor beborítja a szájpadlás teljes részét az alsó patkó alakban készül el, így a nyelv szabad mozgástérrel rendelkezhet.
- Részleges fogsor
Részleges fogpótlás kell készítenünk, ha a páciens nem rendelkezik elegendő támasszal ahhoz, hogy tudjunk készíteni foghídat. A részleges fogsor abban tér el a teljes műfogsortól, hogy a beteg itt rendelkezik saját fogakkal is.


II. Anyag szerint
- Alaplemez
Az alaplemez a műfogsor azon része amire a fogakat és a műínyt rögzítik, mely készülhet fémből (fémlemezes fogsor) vagy műanyagból (műanyag fogsor, akrilát fogsor).
- Mű íny
A mű íny minden esetben az ínnyel színben harmonizáló műanyagból, akrilátból készült elem. A mű íny a műfogakat rögzíti az alaplemezhez és gondoskodik a száj megfelelő kontúrjáról is. Ritka esetben készülhet kompozitból is.
- Műfogak
A fogak általában speciális nagy szilárdságú műanyagból készülnek (akrilát vagy kompozit), ritkán kerámiából porcelán fogsor elkészítésénél.


Amennyiben Önnek is fogpótlásra van szüksége, úgy keresse fel oldalunkat a www.santadental.hu címen és kérjen ajánlatot.